Podzim na poli a v chalupě

Pro rodiny
20 Kč (společná s prohlídkou domu z Loubí)

Tradiční podzimní práce, letos se zaměřením na sklizeň ovoce a jeho zpracování

Život minulých generací, našich staříčků a stařenek byl spojen s každodenní prací. Od jara se lopotili na svých kamenitých políčkách s očekáváním dobré sklizně. V třetí zářiovou sobotu se zaměříme na ovoce a jeho zpracování.  

Koncem září a zejména v říjnu se sklízela jablka, která se dále zpracovávala, především v sušírnách na křížaly. Ta nejlepší se ukládala do sklepa pro zimní konzumaci, někdo z jablek lisoval mošt. Sbíraly se švestky – trnky a smažila se z nich povidla, nebo se sušily v sušírnách.

Stavení se pomalu připravovala na dlouhé zimní období. Děvčata chodívala hrabat listí na podestýlku dobytku, hospodář s pacholky zajišťoval zásoby dřeva k topení. Dlouhé krkošky se řezaly na krátká polena, která se ukládala kolem celého stavení. Také ovce se podruhé stříhaly.

Právě tyto práce raného podzimu nabídne návštěvníkům sobota 26. září na Valašské dědině.

Tradiční náladu navodí gajdoš Petr Sovják z Neubuze, který zahraje jak k práci, tak hostům pro potěšení.

Budeme rádi, přijdete-li si s námi  zavzpomínat na podzimní čas s pracemi, které se z našeho života vytratily, potěšit se a třeba si i něco zazpívat.

Omlouváme se návštěvníkům, ale ochutnávky tradičních jídel vzhledem k současné epidemiologické situaci nebudou součástí programu.  

 

REŽIE:

Mgr. Petr Liďák – tel.: 571 757 112, email: lidak@vmp.cz


Soubory ke stažení


Národní muzeum v přírodě

Úvodní stránka