Boží milosti

ONLINE Z MUZEA PRO VÁS
20 Kč (společná s prohlídkou domu z Loubí)

Z cyklu MASOPUST SA KRÁTÍ...

Ve všech regionech naší země o masopustu, ale i v jiné sváteční dny, hospodyně převážně z městského prostředí smažívaly Boží milosti. A co kuchařka, to jiný recept. My jsme pro Vás vybrali jeden z knihy Jaroslava Štiky Lidová strava na Valašsku.

Jak se u nás na Valašsku říká, Boží milosti byly cukrovím z fajnového těsta. Proč fajnového? Do těsta se některé suroviny dávaly ve větším množství než obvykle – žloutky, máslo, smetana – anebo se těsto ještě vylepšovalo dalšími, jindy nepoužívanými ingrediencemi – rum, citronová kůra, vanilka.

Ten, kdo si mohl dovolit i několikrát do roka jíst takové cukroví, musel být opravdu v Boží milosti, neboť se mu dařilo dobře.

Někdy se toto cukroví smažívalo i na dědině v bohatých usedlostech. Pak se podávalo k čaji a říkalo se mu panské. Anebo se Boží milosti nosívaly na přilepšenou šestinedělkám.

A víte, proč je v těstě důležitý rum a smetana? Po rumu cukroví nejenže pěkně voní, ale při smažení Boží milosti do sebe nenatahují tolik tuku. A smetana zajistí, že těsto pěkně naskočí a lístkuje. 

Zkuste to a uvidíte, rozplývají se na jazyku.

Národní muzeum v přírodě

Úvodní stránka