ZRUŠENO - Podzim na poli a v chalupě
Pozor změna!
Vzhledem k výstraze před extrémními srážkami a povodňovým ohrožením je program Podzim na poli a v chalupě ZRUŠEN.
Život minulých generací, našich staříčků a stařenek byl spojen s každodenní prací. Od jara se lopotili na svých kamenitých políčkách s očekáváním dobré sklizně. V minulosti se brambory kopaly nebo vyorávaly později, obvykle až po svátku sv. Václava. Hned na poli se třídily do košů podle velikosti na hrubé (velké), sadbové a drobné, které se spolu s pokopanými musely spotřebovat nejdříve, než se mohly zkazit nebo seschnout.
Koncem září a zejména v říjnu se sklízela jablka, která se dále zpracovávala, především v sušírnách na křížaly. Ta nejlepší se ukládala do sklepa pro zimní konzumaci, někdo z jablek lisoval mošt. Sbíraly se švestky – trnky a smažila se z nich povidla, nebo se sušily v sušírnách.
Stavení se pomalu připravovala na dlouhé zimní období. Hospodyňky krouhaly a nakládaly zelí do škopků, které bylo až do pozdního jara spolu se zemáky nejčastější složkou potravy Valachů. Hospodář s pacholky zajišťoval zásoby dřeva k topení. Dlouhé krkošky se řezaly na krátká polena, která se ukládala kolem celého stavení. Podruhé se stříhaly ovce. Prováděla se lehká orba políček.
Právě tyto práce raného podzimu nabídne návštěvníkům sobota 14. září na Valašské dědině.
Po celodenní práci bylo potřeba se dobře najíst. Ochutnávku tradičních a už zapomínaných pokrmů nabídnou naše kuchařky v chalupě z Velkých Karlovice – Miloňova.
Jak se na Valašsku říká, nebylo by roboty, aby se při ní nezpívalo zvláště, když se sešlo více lidí. Už na vesno při prvních pracích na poli se celý kraj od Javorníků až za Hostýnské vrchy ozýval zpěvem, po celé léto až do pozdního podzimu. Tradiční náladu navodí hudecká muzika Radhošť a gajdoš Petr Sovják z Neubuze, kteří zahrají jak k práci, tak hostům pro potěšení.
Budeme rádi, přijdete-li si s námi společně zavzpomínat na podzimní čas s pracemi, které se z našeho života vytratily, potěšit se, zazpívat si a třeba i něco ochutnat z tradiční valašské kuchyně.
Režie
Mgr. Petr Liďák
petr.lidak@nmvp.cz
571 757 112
Bibliografie P. Liďák.pdf