Podzim na poli a v chalupě
Tradiční podzimní práce, letos se zaměřením na sklizeň brambor a jejich využití v lidové stravě
Naši předkové, staříčci a stařenky se od jara lopotili na svých kamenitých políčkách s očekáváním dobré sklizně. V třetí zářiovou sobotu se zaměříme na sklizeň brambor – zemáků a jejich využití při přípravě tradičních pokrmů. V minulosti se brambory kopaly nebo vyorávaly později, obvykle až po svátku sv. Václava. Hned na poli se třídily do košů podle velikosti na hrubé (velké), sadbové a drobné, které se spolu s pokopanými musely spotřebovat nejdříve, než se mohly zkazit nebo seschnout.
Stavení se pomalu připravovala na dlouhé zimní období. Hospodyňky krouhaly a nakládaly zelí do škopků, které bylo až do pozdního jara spolu se zemáky nejčastější složkou potravy Valachů. Děvčata chodívala hrabat listí na podestýlku dobytku, hospodář s pacholky zajišťoval zásoby dřeva k topení. Podruhé se stříhaly ovce.
Právě tyto práce raného podzimu nabídne návštěvníkům sobota 23. září na Valašské dědině.
Po celodenní práci bylo potřeba se dobře najíst. Ochutnávku tradičních pokrmů z brambor nabídnou naše kuchařky v chalupě z Velkých Karlovic – Miloňova. V usedlosti z Nového Hrozenkova čp. 10 Vám hospodyně připraví na zelných listech podlesníky a ve vedlejším domě se budou péct placky z vařených brambor na plotně sporáku. V Matochově usedlosti z Velkých Karlovic – Jezerného budou připravovat zemákové šlížky, v chalupě z Lužné zase zemáky na loupačku vařené na kútku v železňáku. A pečáky budou děti péct v ohníčku přímo na poli.
Jak se na Valašsku říká, nebylo by roboty, aby se při ní nezpívalo. Začalo se na „vesno“ při prvních pracích na poli se celý kraj od Javorníků až za Hostýnské vrchy ozýval zpěvem, po celé léto až do pozdního podzimu. Tradiční náladu navodí gajdoš Petr Sovják spolu s hudeckou muzikou Aldamáš, která zahraje jak k práci, tak hostům pro potěšení.
Potěší nás, přijdete-li si s námi v sobotu 23. září společně zavzpomínat na podzimní čas s pracemi, které se z našeho života už vytratily.
Na co se můžete těšit
- Pasekářská usedlost z Velkých Karlovic - Miloňova – ochutnávky tradičních jídel z brambor
- Blinkova chalupa z Horní Bečvy – strouhání šindele
- Mališova usedlost z Lužné – zemáky na loupačku vařené v železňáku na „kútku“
- Stánisko z Karolinky – Rákošového – podzimní stříž ovcí Valašek
- Obecná škola z Velkých Karlovic - Miloňova – před školou dětské hry
- Šturalova pasekářská usedlost – příprava dřeva na zimu, řezání na cirkulárce poháněné benzinovým motorem
- Větrný mlýn z Kladník – mletí mouky
- Usedlost formana z Velkých Karlovic – na poli vyorávání brambor, sběr a třídění
- Kovárna z Lutoniny – kovářské práce
- Usedlost sedláka z Nového Hrozenkova čp. 10 – tlačení zelí do škopku, pečení podlesníků na zelném listu v peci
- Chalupa starého mládence z Nového Hrozenkova – bramborové placky pečené na plotně sporáku s máslem a povidly
- Obydlí salajkáře z Nového Hrozenkova – smažení trnek – vaření povidel
- Matochova usedlost z Velkých Karlovic – Jezerného – šlížky z bramborového těsta
- Hájovna z Valašské Bystřice – vyprávění revírníka o práci lesníků
Režie
Mgr. Petr Liďák
petr.lidak@nmvp.cz
571 757 112
Bibliografie P. Liďák.pdf