Boží milosti
Z cyklu MASOPUST SA KRÁTÍ...
Ve všech regionech naší země o masopustu, ale i v jiné sváteční dny, hospodyně převážně z městského prostředí smažívaly Boží milosti. A co kuchařka, to jiný recept. My jsme pro Vás vybrali jeden z knihy Jaroslava Štiky Lidová strava na Valašsku.
Jak se u nás na Valašsku říká, Boží milosti byly cukrovím z fajnového těsta. Proč fajnového? Do těsta se některé suroviny dávaly ve větším množství než obvykle – žloutky, máslo, smetana – anebo se těsto ještě vylepšovalo dalšími, jindy nepoužívanými ingrediencemi – rum, citronová kůra, vanilka.
Ten, kdo si mohl dovolit i několikrát do roka jíst takové cukroví, musel být opravdu v Boží milosti, neboť se mu dařilo dobře.
Někdy se toto cukroví smažívalo i na dědině v bohatých usedlostech. Pak se podávalo k čaji a říkalo se mu panské. Anebo se Boží milosti nosívaly na přilepšenou šestinedělkám.
A víte, proč je v těstě důležitý rum a smetana? Po rumu cukroví nejenže pěkně voní, ale při smažení Boží milosti do sebe nenatahují tolik tuku. A smetana zajistí, že těsto pěkně naskočí a lístkuje.
Zkuste to a uvidíte, rozplývají se na jazyku.