Všude ovoce dost bude
Ovoce je důležitou a chutnou součástí jídelníčku odpradávna. Během naší komentované prohlídky se dozvíte, jak se lidé v minulosti snažili zajistit úrodu ovoce, jak následně ovoce sušili či vařili, a čím si jídelníček můžete zpestřit i dnes.
Maluje sluníčko červené jablíčko… Jablka, hrušky, třešně, višně, meruňky, rybízy či jiné drobné a lesní ovoce, ale zejména švestky byly pevnou součástí lidového jídelníčků v létě i v zimě. Na Veselém Kopci si připomeneme písničky s touto tematikou a vydáme se společně na cestu pěstování a zpracování ovoce. Dozvíte se například, jaké obyčeje měly pomoci k zajištění úrody ovoce, jak se ošetřovaly ovocné stromy, stromky a keře nebo jakými způsoby se ovoce sušilo a konzervovalo. Uvidíte mimo jiné významnou technickou památku, jakou je varna povidel na vodní pohon umístěná ve veselokopeckém mlýně, či samostatnou stavbu sušky na ovoce. A možná se dostane i na nějakou tu ochutnávku. Prohlídku zakončíme ve světnici, která nám připomene školní třídu a nauku o ovoci.
Začátky komentovaných prohlídek: v 11.00, 12.30 a 14.00 hodin