Zelený čtvrtek

Zelený čtvrtek je prvním dnem svatého třídenní. V tento den bychom měli sníst něco zeleného, například jarní bylinky, které nám vyrostly v přírodě nebo na zahrádce. Vyznáte se v nich?

Zkuste přiřadit jejich názvy k jednotlivým obrázkům: 

Zde se můžete podívat na správné řešení.

Tento den naposledy při slavnostní mši znějí zvony a říká se, že odletěly do Říma. Kostelní zvony teď neuslyšíme až do sobotní vigilie Vzkříšení. Víte, čím byly nahrezeny?

Také se tento den požívaly "Jidáše" - tradiční pečivo stočené do tvaru připomínající provaz. Toto pečivo se mazalo medem, který v tento den zajistí celoroční ochranu například proti bodnutí od vos a sršňů. 

Zkuste si jidáše upéct podle tohoto receptu:

RECEPT NA TĚSTO:

  • Materiál:

500g hladké mouky, 1 vejce, 2 lžíce oleje, 1 lžička cukru, 20g droždí, špetka kurkumy pro barvu, vlažné mléko nebo vodu, špetka soli, žloutek nebo celé vejce na potírání, celý pepř, nové koření, rozinky nebo hřebíček na ozdobu

  • Pomůcky:

Mísa, vařečka, vál, nůž, nůžky, plech a papír na pečení, mašlovačka

  • Postup:

Do mísy nasypeme mouku, sůl, cukr a kurkumu, promícháme a do dolíku ve směsi rozdrobíme droždí. Přidáme teplou vodu či mléko dle potřeby, vejce, olej. Promícháme vařečkou, vyklopíme na vál a zpracujeme rukama do hladka. S těstem můžeme hned pracovat, hotové tvary pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme dokynout. Nakonec je potřeme žloutkem či vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě (180 — 200C) do zlatavé až růžové barvy. Před dopečením můžeme potřít (zatřít) různé prasklinky.

Připravované akce

Národní muzeum v přírodě

Úvodní stránka