Tučný čtvrtek - den dobrého jídla a pití
Na hlavní masopustní veselí je třeba se dobře připravit. Nejen výrobou masky do průvodu, ale také je třeba nějaké to občerstvení.
„Tučný čtvrtek“ — tak se mohl nazývat den, který je věnován jídlu a dobrému pití. Vždyť po ukončení masopustu začíná dlouhé postní období. A tak na stolech nechybělo vařené maso, smažené koblihy či šišky.
Nabízíme recept na zubrnickou zelňačku:
Řízná zelnačka s masovým vývarem a křížalami
Základem je kvalitní, nejlépe domácí kysané zelí, které má tzv. dobrý říz (nikdy NE sterilované v nálevu!).
Dále budeme potřebovat:
-
vepřová žebírka na masový vývar
-
kořenová zelenina mrkev, petržel, celer a cibule
-
celé nové koření, celý pepř, bobkový list, libeček, sůl
-
směs ovocných křížal jablek, hrušek a švestek
-
sušené hřibovité houby
-
pikantní a jemná klobása
-
hladká mouka, voda a kvalitní smetana na šlehání, ne na vaření
-
3 hrnce, kvedlačka, vařečka a síto
Postup:
-
do velkého hrnce dáme vařit žebírka s očištěnou kořenovou zeleninou, oloupanou cibulí a kořením, osolíme a vaříme od studené vody, přivedeme k varu, ztlumíme a pod pokličkou necháme klokotat 1,5 až 2 hoďky, takto si připravíme vepřový vývar
-
do menšího hrnce opláchneme sušené houby, zalijeme vodou a pozvolna povaříme do měkka
-
do posledního hrnce vložíme zelí bez láku, nepropíráme čistou vodou, ale ponoříme zelí do studené vody, přidáme směs ovocných křížal a vaříme se zelím do měkka
-
vepřový vývar scedíme a zalijeme s ním povařené zelí s křížalami, přidáme houby i s houbovým vývarem, nakrájíme zeleninu a očistíme maso z žebírek, nakrájíme na kolečka klobásy, vše přidáme do hrnce a povaříme
-
z hladké mouky a studené vody kvedlačkou vymícháme klektánek, zahustíme s ním polévku a necháme povařit s občasným mícháním vařechou cca 10 minut. Odstavíme a zjemníme kvalitní smetanou
-
nejlépe chutná odpočatá do druhého dne a podáváme s krajíčky osoleného chleba
Tipy a rady:
-
lák z kysaného zelí ponechte stranou pro případné dochucení, jinak ho můžete vypít
-
pokud chcete polévku bez masového vývaru, ze zeleniny si připravte zeleninový vývar, ale nevařte zeleninu společně se zelím, bude tvrdkavá, vždy zvlášť i houby a vylepšíte jí přidáním másla a sekanou zelenou petrželkou
-
přidáním křížal do zelí a společným vařením, křížaly zelí příjemně zjemní a ochutí
Dobrou říznou chuť !!!