Boží hod velikonoční

Boží hod velikonoční je dnem radosti, kdy se slaví zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Tento den se také provádí svěcení velikonočních pokrmů.

Tyto pokrmy měly kromě duchovního významu i význam praktický. Měly tělo připravit na návrat k běžné stravě po dlouhém období půstu.

Znáte některé s těchto pokrmů?

Odpověď naleznete zde.

 

hlavička — jeden z mnoha názvů pro velikonoční nádivku; na přípravu pokrmu potřebujete skopové maso (nejčastěji jehněčí, ale také kozlečí) někdy se používá maso telecí; často se používají vejce a jarní bylinky — přidává se hodně kopřiv, dále např. libeček nebo popenec. Vše se promíchá a přidá tuhý sníh z vaječných bílků a v troubě se to zapeče.

 

V muzeu v Zubrnicích pekla hospodyně Anička mazance v kachlovým sporáku. V letošním roce to není možné. Zkuste to ale sami doma podle jejího receptu:

  • Suroviny:

1kg mouky, 40g droždí, ½ l mléka, 200g tuku (oleje), 150g cukru krupice, rozinky, špetka soli

  • Příprava:

V části mléka zmladíme droždí se 40g cukru a hrstkou mouky. V míse utřeme nahřátý tuk s cukrem a žloutky. Do ostatního mléka dáme rozpustit sůl. Mouku přidáme k utřenému tuku (část si ponecháme na vypracování těsta na vále). Přilijeme kvásek, mléko se solí a nejprve těsto vymícháme v míse. Nenechte se mýlit, že těsto je zprvu řidší a postupně mícháním zhoustne. Pak je přeložíme na vál a vypracujeme rukama až se nechytá válu, nakonec do něj přidáme rozinky. Vložíme zpět do mísy a necháme vykynout v teple (alespoň 1h). Po té vyklopíme na vál a zpracujeme na bochánky. Pečeme v troubě na 1500C cca 30minut.

 

Připravované akce

Národní muzeum v přírodě

Úvodní stránka