Čtvrtá adventní neděle (20. prosinec)
Přípravy na vánoční čas vrcholí. Kromě shánění stromku, nakupování potravin pro štědrovečerní večeři, můžeme ještě péct i cukroví. Pro plnění úkolů si nezapomeňte zapálit čtvrtou, tedy poslední adventní svíčku.
Úkol:
Vánoční stromek patří v současné době k samozřejmostem. Nezřídka se v našich domovech rozsvítí i umělý. Připomeňme si však, že v českých zemích se začíná rozšiřovat až od poloviny 19. století. Víte, jaký druh vánočního stromku je tradiční?
-
Modřín a dub
-
Tis a buxus
-
Smrk a jedle
Cukroví:
Málokdo o vánočních svátcích odolá a neochutná cukroví. To se ale objevuje na štědrém stole až od začátku 20. století. Nejstarší recepty používají tradiční materiál jako je máslo, sádlo, ale i ořechy. Jaké ořechy se používaly k přípravě vánočního cukroví z vlastních zdrojů našich oblastí?
-
Vlašské a lískové ořechy
-
Kešu a para ořechy
-
Kokos a pistácie
Pokrmy:
Na štědrovečerní stůl správně nepatří maso. Jako postní jídlo je však povoleno rybí maso. Víte, které je považováno za tradiční štědrovečerní?
-
Lipan
-
Štika
-
Kapr
Odpovědi:
C. Tradiční je u nás vánoční sromek smrkový, nebo jedlový.
A. Pro přípravu vánočního cukroví se používaly vlašské a lískové ořechy.
C. Za tradiční rybu pro štědrovečerní večeři je považován kapr.