Jak se dříve hospodařilo aneb Cesta k dožínkovému věnci

Akce
20 Kč (společná s prohlídkou domu z Loubí)

Od soboty do neděle 10.–11. srpna bude na Veselém Kopci u Hlinska od 9.00 do 17.00 hodin připraven program nazvaný Jak se dříve hospodařilo aneb Cesta k dožínkovému věnci, který představí nejen ukázky tradičního zpracování zemědělských plodin na vesnici, ale také dožínkové obyčeje.

Během sobotního programu představíme nejen výmlat obilí cepy a ruční mlátičkou, ale také pomocí mlátičky poháněné stabilním motorem. V neděli necháme velké stroje ve stodolách a mávštěvníkům představíme zvyky a obyčeje spojené s dožínkami.

 Během obou dní návštěvníkům předvedeme, co to byl povříslovač, žernov nebo fukar a jak tyto stroje pracovaly. Některé z ukázek si budou moci také vyzkoušet. Můžete se těšit také na zpracování vlny a práci na kolovrátku, ukázky práce košíkářky, sušení ovoce nebo stloukání másla a výrobu homolek. Že nevíte, co to jsou homolky? Nevadí, přijďte se podívat… Na plátech našich kamen se budou smažit křesné placky a ve mlýně, v němž bude spuštěna stoupa na výrobu krup, se bude vařit krupicová kaše.


Vstupné: dospělí 180 Kč; studenti 15–26 let, senioři nad 65 let 160 Kč; žáci 6–15 let 100 Kč; rodinné (2 dospělí a max. 4 žáci 6–15 let) 380 Kč
Trvání programu: od 9.00 do 16.00 hodin (areál otevřený od 9.00 do 17.00)
Upozornění: Na tento program nelze zakoupit a uplatnit on-line vstupenku!


Garant programu:

Mgr. Pavel Bulena

edukátor v kultuře

pavel.bulena@nmvp.cz
469 326 412

specializace: zemědělství a zpracování plodin; dokumentační fond (fotografie)

Národní muzeum v přírodě

Úvodní stránka