Jak se dříve hospodařilo aneb Cesta k dožínkovému věnci

Akce
20 Kč (společná s prohlídkou domu z Loubí)

V sobotu 8. srpna se bude na Veselém Kopci od 9.00 do 17.00 hodin při programu Jak se dříve hospodařilo aneb Cesta k dožínkovému věnci pracovat, ale také slavit. Představí se nejen ukázky tradičního zpracování zemědělských plodin na vesnici, ale také dožínkové obyčeje.

Vezmi cep, pojď na mlat, dám ti chléb, dám ti plat. Touto říkankou udržovali tři mlatci během výmlatu obilí rytmus. A nejen výmlat obilí cepy si budete moci na Veselém Kopci v tento den vyzkoušet.

Připraveny budou mimo jiné také ukázky práce s ruční mlátičkou, mlátičkou poháněnou stabilním motorem nebo vodní silou v olejně, povříslovačem nebo ručními mlýnky na drcení zrna, zpracování vlny a předení na kolovrátku, pletení košíků z vrbového proutí, lisování oleje ze lněných semínek nebo sušení ovoce. Veselý Kopec provoní také vůně čerstvě upečených buchet, koláčů nebo křesných placek.

V průběhu dne se v několika blocích představí také dožínkové obyčeje. Ty přiblížíme nejen čtením z dobových pramenů na několika zastávkách v areálu Veselého Kopce, ale budete se moci zúčastnit dožínkového průvodu i následné dožínkové oslavy. V naší květinové dílně si můžete vyrobit kytičku z obilí a květin a vzít si ji potom s sebou do dožínkového průvodu.


Vstupné: dospělí 190 Kč; studenti 15–26 let, senioři nad 65 let 170 Kč; žáci 6–15 let 120 Kč; rodinné (2 dospělí a max. 4 žáci 6–15 let) 390 Kč
Trvání programu: od 9.00 do 17.00 hodin
Upozornění: Na tento program nelze zakoupit a uplatnit on-line vstupenku!


Garant programu:

Mgr. Pavel Bulena

edukátor v kultuře

pavel.bulena@nmvp.cz
469 326 412

specializace: zemědělství a zpracování plodin; dokumentační fond (fotografie)