Slunovrat (21. prosinec)
Zimní slunovrat je v historii lidstva velmi spojován s vítězstvím světla nad tmou. Není divu, vždyť v tento den prožíváme nejdelší noc.
Od slunovratu dochází k prodlužování dne, i když zpočátku jen nepatrně. Zkuste si však sami všímat tohoto astronomického jevu. Zapište si do notýsku, v kolik hodin začalo svítat a v kolik hodin zapadlo slunce. Možná budete sami překvapeni, jak vás potěší prodloužení dne i jen o deset minut.
Slunovrat je spojován s magickými úkony a ty patří i do vánočního období. Nabízíme vám postup na výrobu věnce z těsta, kterým prodlužování dne oslavíte.
Ingredience na těsto:
Na jeden věneček vám postačí dávka z uvedeného množství a ze zbytku můžete vytvarovat i sluníčka na stůl.
-
500 g hladké mouky
-
1 vejce do těsta a 1 na mašlování
-
2 lžíce oleje
-
lžička cukru
-
špetka soli
-
20 g droždí
-
necelý hrnek vlažné vody nebo mléka
Pomůcky:
mísa, vařečka, vál, nůž, nůžky, plech, papír na pečení, mašlovačka, hrníček.
Pracovní postup na těsto:
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr a sůl, promísíme a vytvoříme důlek.
- Do důlku rozdrobíme droždí, zalijeme necelým hrnkem vlažné vody nebo mléka a necháme chvilku droždí rozpustit.
- Rozklepneme vejce a přidáme olej. Vše od středu postupně v míse mícháme vařečkou.
- Pomoučíme vál a dále hněteme rukama až do hladka, aby se těsto nelepilo a dle potřeby přidáme vodu nebo mouku. Těsto by mělo být pevné. S vypracováním těsta vám jistě ráda pomůže maminka nebo babička.
- Přikryjeme čistou utěrkou a necháme chvilku odpočinout. Po 15 minutách můžeme začít tvarovat věneček. Na věnec potřebujeme uválet tři válečky stejné tloušťky. Ty pak proplétáme jako cop. Stočíme do kruhu a máme věnec, který symbolizuje slunce.
- Položíme na plech s pečicím papírem, necháme chvilku odpočinout, pomašlujeme rozšlehaným vejcem mašlovačkou a dáme péci do vyhřáté trouby na cca. 160-170°c. Délku pečení musíte sledovat, bude hotovo, až začne mírně růžovět. Vyndáme a po chvilce ještě potřeme znovu vejcem.
- Připravíme si špejle, křížaly a stuhu. Křížalu napíchneme na konec špejle a zakončíme hráškem nebo rozinkou. Špejli můžeme ozdobit i stužkou. Takto připravené špejle napícháme do upečeného a vychladlého věnce. Pomocí stuhy můžeme věnec zavěsit na okno.